CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 18, 2013

SOS TOMATO & SOS ESPAGNOLE

assalamualaikum semua...

Sos tomato


klik gambar untuk image yang lebih jelas


Kaedah : 



























  1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan
  2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.
  3. Cairkan mentega di dalam periuk dengan api perlahan dan masukkan mirepoix, tomato puri, bawang putih dan tumis sampai perang. 
  4. Masukkan stok perang ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendidih
  5. Renehkan selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan
  6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin



 Sos espagnole

klik gambar untuk image yang lebih jelas
 Kaedah:
  1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan
  2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux dan masukkan tomato puri, kacau sehingga sebati
  3. Panaskan stok, di atas api perlahan. Masukkan stok perang ke dalam brown roux dan kacau sehingga mendidih. Masukkan sachet.
  4. Tumis mirepoix sehingga perang, angkat dan tuskan minyaknya
  5. Masukkan ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam. Buangkan kekotoran jika perlu
  6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin 

 ~ ~ ~selamat mencuba~ ~ ~ 

0 comments: