Grilled Grouper
Grouper 1
pcs (medium)
Butter 30 g
Parmesan
Cheese 25 g
Ground
black pepper season to
taste
Salt
and pepper season
to taste
Cara penyediaan:
- Sapukan stik ikan dengan mentega, perapkan dengan garam dan lada sulah. Gaul rata. *jenis ikan bolehla ditukar mengikut kemampuan dan keperluan. manalah tau ada yang alergik ke apa.
- Gril ikan sehingga perang. gunakan penggril yang memberi kesan bentuk ke atas penampilan ikan tu. macam kesan jaring pembakar tu..canti sikit..
- Terbalikkan ikan, sapu mentega dan taburkan keju parmesan. sangat berbeza rasanya apabila ditabur dengan keju parmesan ni.. xpernah rasa pun ikan yang sesedap ni. selamat mencuba ya..
bahan-bahan terlibat
langkah 1 di mana ikan dibungkus untuk tujuan diperap
Pes mustard 1 tbsp
Butter 25
g
Flour 25
g
Susu 250
ml
Onion
pique
Salt
and pepper season to taste
Cara penyediaan:
- Sediakan white roux. white roux eloknya guna butter, tapi sebab nak bagi nampak kuning kan elok guna majerinlah
- Panaskan susu dengan onion pique. Angkat dan biarkan suam.
- Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke dalam roux. Kacau sehingga licin..
- Masukkan mustard dan kacau sehingga pekat. biasanya mustard ni warna dia dia xkuning sangat.. jadi pandai-pandailah tambahkan pewarna kuning ya..
- Perasakan.
Potato 4 nos (direbus dan
dilecek halus)
Butter 20
g
Kuning telur 1 nos
Salt
and pepper season
to taste
Tomato 100 g
Onion 5 g
Cara penyediaan:
- Campurkan kentang, kuning telur, mentega, lada sulah dan garam
- Bentukkan adunan seperti sarang burung. Glis dan bakar.
- Sediakan tomato concasse. Panaskan mentega dan sauté bawang besar. Masukkan tomato dan reneh sehingga sejat. Perasakan.
- Letak di dalam kentang yang telah dibakar tadi
Butter 1
tbsp
Broccoli 50 g
Carrot 50g
Salt
and pepper season to taste
Cara penyediaan:
- Saute atau blanching sayur sehingga agak masak. lagi best kalau blanch dulu lepastu baru saute.
- Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu