CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 26, 2013

Grilled Grouper Steak served with Mustard Sauce accompanied with Marquis Potato and Sauted Broccoli and Carrot



Grilled Grouper



Grouper                                            1 pcs (medium)
Butter                                               30 g
Parmesan Cheese                          25 g
Ground black pepper                   season to taste
Salt and pepper                             season to taste

Cara penyediaan:
  1. Sapukan stik ikan dengan mentega, perapkan  dengan garam dan lada sulah.  Gaul rata. *jenis ikan bolehla ditukar mengikut kemampuan dan keperluan. manalah tau ada yang alergik ke apa.
  2. Gril ikan sehingga perang. gunakan penggril yang memberi kesan bentuk ke atas penampilan ikan tu. macam kesan jaring pembakar tu..canti sikit..
  3. Terbalikkan ikan, sapu mentega dan taburkan keju parmesan. sangat berbeza rasanya apabila ditabur dengan keju parmesan ni.. xpernah rasa pun ikan yang sesedap ni. selamat mencuba ya..
bahan-bahan terlibat

langkah 1 di mana ikan dibungkus untuk tujuan diperap



Mustard Sauce



Pes mustard                                    1 tbsp
Butter                                               25 g
Flour                                                 25 g
Susu                                                  250 ml
Onion pique                                   
Salt and pepper                             season to taste

Cara penyediaan:
  1. Sediakan white roux. white roux eloknya guna butter, tapi sebab nak bagi nampak kuning kan elok guna majerinlah 
  2. Panaskan susu dengan onion pique. Angkat dan biarkan suam.
  3. Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke dalam roux. Kacau sehingga licin..
  4. Masukkan mustard dan kacau sehingga pekat. biasanya mustard ni warna dia dia xkuning sangat.. jadi pandai-pandailah tambahkan pewarna kuning ya..
  5. Perasakan.

Marquis Potato



Potato                                               4 nos (direbus dan dilecek halus)
Butter                                               20 g
Kuning telur                                   1 nos
Salt and pepper                             season to taste
Tomato                                             100 g
Onion                                                 5 g

Cara penyediaan:
  1. Campurkan kentang, kuning telur, mentega, lada sulah dan garam
  2. Bentukkan adunan seperti sarang burung. Glis dan bakar.
  3. Sediakan tomato concasse. Panaskan mentega dan sauté bawang besar. Masukkan tomato dan reneh sehingga sejat. Perasakan.
  4. Letak di dalam kentang yang telah dibakar tadi

Sauted Broccoli and Carrot



Butter                                               1 tbsp
Broccoli                                            50 g
Carrot                                               50g
Salt and pepper                             season to taste

Cara penyediaan:
  1. Saute atau blanching sayur sehingga agak masak. lagi best kalau blanch dulu lepastu baru saute.
  2. Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu