CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

RESEPI PILIHAN

~ ~ ~Minggu 8 ~ ~ ~Minggu 8 ~ ~ ~Minggu 8 ~ ~ ~

Pan Fried Red Snapper served with Sweet Chilli Sauce accompanied with Pommes Duchess and Sauted Broccoli and Carrot






Nama Menu : Pan Fried Red Snapper

 Bahan & kuantiti


Red snapper                                              1 pcs (medium) - fillet
Olive oil                                                     30 ml
Lemon                                                       2 nos (juice)
Ground black pepper                                season to taste
Salt and pepper                                         season to taste

Cara penyediaan

  1. Perapkan  ikan bersama jus lemon,  garam, lada hitam dan minyak zaitun. Gaul rata.
  2. Masak tohor di atas kuali pembakar selama 6 – 12 minit. 



Nama Menu : Sweet Chilli Sauce

  Bahan & kuantiti


Thai Chilli Sauce                                       3 tbsp
Onion                                                        1 ulas (chopped)
Garlic                                                        2 ulas (chopped)
Ginger                                                       1 cm (chopped)
Tomato                                                      1 nos (diced)
Butter                                                        3 tbsp
Caper                                                        1 tsp
Fish stock                                                  1 cup
Bay leaf                                                     1 pcs
Brown sugar, salt and pepper                   season to taste

Cara penyediaan


    1. Tumiskan butter, bahan cincang dan daun bay sehingga naik bau.
    2. Masukkan sos cili Thai dan stok ikan, kacau sehingga mendidih.
    3. Masukkan tomato, caper dan didihkan sehingga pekat.
    4. Perasakan.




    Nama Menu : Pommes Duchess

      Bahan & kuantiti


    Potato                             4 nos (direbus dan dilecek halus)
    Butter                             20 g
    Kuning telur                     1 nos
    Salt and pepper              season to taste


    Cara penyediaan

    1. Campurkan kentang, kuning telur, mentega, lada sulah dan garam
    2. Bentukkan adunan seperti sarang burung. Glis dan bakar.




    Nama Menu : Sauted Broccoli and Carrot

      Bahan & kuantiti


    Butter                                            1 tbsp
    Broccoli                                         50 g
    Carrot                                           50g
    Salt and pepper                             season to taste



    1. Cara penyediaan

    1. Saute atau blanching sayur sehingga agak masak.
    2. Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu



     ~ ~ ~ Minggu 7 ~ ~ ~Minggu 7 ~ ~ ~Minggu 7 ~ ~ ~

    Chicken Cordon Bleu served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and Parsley Potato




    Nama Menu : Chicken Cordon Blue

    Bahan & kuantiti

    Chicken breast - 2 medium size
    Cheddar cheese - 4 slices
    Chicken ham - 4 slices
    Eggs - 4 nos
    White breadcrumb - 200 gm
    Flour - 100 gm
    Salt and pepper - season to taste   

    Cara penyediaan

    1. Isi ayam hendaklah diketuk terlebih dahulu menggunakan ‘tenderizer’.
    2. Cheese dan sausage hendaklah dipotong nipis (slice) secara memanjang.
    3. Susun di atas isi ayam tadi.
    4. Kemudian, gulung ayam tersebut dan ikat/ cucuk dengan skewer / toothpicks.
    5. Setelah siap, marinade dengan salt dan pepper selama 20 minit.
    6. Sementara menunggu perapan, sediakan bahan-bahan untuk membuat ‘Standard Breading Procedure’.
    7. Setelah 20 minit, ayam yang telah diperap tadi hendaklah melalui ‘Standard Breading Procedure’ dan digoreng sehingga kuning keemasan.


    Nama Menu : Mushroom Sauce

    Bahan & kuantiti

    Onion (Holland) (chopped fine) - 200 gm
    Garlic (chopped fine) - 10 gm
    Butter - 3 tbsp
    Demi glaze - 5 tbsp
    Bay leaf - 2-3 pcs
    Button mushroom - 250 gm
    Salt and pepper - season to taste   

    Cara penyediaan

    1. Panaskan butter. Kemudian sauté onion dan garlic dan masukkan bay leaf serta mushroom yang telah dihiris nipis (slice).
    2. Setelah naik bau, masukkan demiglaze. Kacau sehingga pekat dan perasakan.


    Nama Menu : Cream of Spinach

    Bahan & kuantiti

    Baby spinach - 500 gm
    Milk - 2 cups
    Red onion - 50 gm
    Butter - 50 gm
    Flour - 50 gm
    Freshly grated nutmeg - 1 tsp

    Cara penyediaan

    1. Panaskan olive oil dan sauté onion sehingga naik bau.
    2. Kemudian masukkan susu. Kacau hingga mendidih dan pekat.
    3. Masukkan spinach dan grated nutmeg. Kacau sehingga masak dan pekat.
    4. Sekiranya tidak cukup pekat, gunakan butter dan flour sebagai roux (agen pemekat).


    Nama Menu : Parsley Potato

     Bahan & kuantiti

    Potato (wedges) - 250 gm
    Parsley (chopped fine) - 20 gm
    Salt and pepper - season to taste
    Mayonnaise - 100 gm

    Cara penyediaan


    1. Rebus kentang sehingga empuk dan kemudian dipotong wedges.
    2. Campurkan semua bahan dan perasakan.

    0 comments: