CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 24, 2013

APPETIZER

assalamuailaikum dan salam sejahtera semua~~~

PRAWN COCKTAIL

BAHAN-BAHAN

klik gambar untuk paparan yang lebih jelas/ besar

udang segar dari dapur fptv
buang kulit udang dan tinggalkan ekornya. jangan cabut. nanti xcantik dah.
devein belakang udang nih. nampak x apa beza gambar ni dengan gambar di atas? atas belakang udang tu ada dia punya urat warna hitam. buang yang tu.tu lah dipanggl sebagai devein. patu kepak isi dia kiri dan kanan. bagi nampak cun cket. alah macam tomyam udang kat restoran dapur siam tu..kalau yang alergic seafood, yang nih boleh bawak mudarat tau!!
inilah hasilnya
ini udang yang sudah di 'blanch'. kemudian letakkan ke dalam ais. nampak segar je kan?
selepas itu, buatlah sos thousand island dressing. senang je. campurkan (mayonis+capers+gherkin+sos cili) dan gaulkan sebati. Hidangkan bersama mix salad. yummmy2!!


 ~ ~ ~selamat mencuba~ ~ ~ 

SOUP

assalamuailaikum dan salam sejahtera semua~~~

CREAM OF MUSHROOM SOUP

BAHAN-BAHAN:

klik gambar untuk paparan lebih besar/jelas
inilah gambar bahan-bahannya. mungkin ada yang xkenal dengan bahan ni kan. jangan lupa rujuk sukatan resepi di atas ya.. 100% telah diuji. dan memang sedap!!

LANGKAH MEMASAK:

potong bawang besar, lik dan celery dengan teknik mirepoix
potong cendawan butang ni pun kecil-kecil juga. nanti simpan separuh tau. nak tau kenapa.. ikuti kisah selanjutnya
panaskan  kuali. cairkan mentega
masukkan sayuran potongan mirepoix dengan kaedah saute (goreng minyak sikit). tapi yang ni minyak nampak banyak kan? haa ada tujuan dia. sebab nak buat roux (agen pemekat yang saya pernah cerita dalam 1:1 tu. ingat lagi x?)
dah agak sayuran tu separuh masak, masukkan tepung perlahan-lahan. gaul sebati
gaul sampai jadi macam nih. tekstur dia macam berpasir-pasir gitu..
selepas itu, masukkan stok ayam 500ml. kalau stok ayam xda. boleh guna yang serbuk/ kiub ayam. stok y mcam ni kene gaul dulu dengan air. nisbah dia 1sudu stok: 10 sudu air. kalau xrasa. blh tambah lg. tapi ingat!! guna nisbah ni tau 1:10
inilah hasilnya bila dimasukkan stok ayam. roux yang kita guna antara mentega dengan tepung tadi menunjukkan tindakbalas bila dicampur dengan stok.hahahaa..mcam ujian makmal dah..
langkah di atas dah selesai, sejukkan kejap. pastu masukkan dalam blander. kisar bagi betul-betul lumat dan hancur. pastikan blander yang kita guna bersih dan xda kesan kuning bekas blend kunyit ke apa-apa bahan berwarna lain. nanti warna tu melekat pada cream of mushroom soup kita.. spoil je.
skang dah boleh tapis. kalau laju je turun. just nice. lepastu masak balik. masukkanla susu/krim, lada sulah, garam dan sesuaikan rasanya. kalau sok yang dah masin abaikan garam. saya masak xletak pun lada sulah dengan garam. dah sedap dh.  haa ingat x tadi saya cakap simpan cket cendawan butang. nak masukkan dalam ni lah. t makan bestla sebab ada tergigit  cendawan sikit-sikit.
inilah hasilnya. letak daun pasli sebagai hiasan lah. cantik juga.



CONSOMME'

BAHAN-BAHAN:
klik gambar untuk paparan lebih besar/jelas
ini adalah bahan-bahan yang akan diikat dalam sachet/ bunjut
ni bahan-bahan lain. jangan lupa rujuk resepi ya.


LANGKAH-LANGKAH:

dah siap ikat bunjut. potong bahan-bahan yang perlu dipotong mirepoix.
  • Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. INGAT!! jangan masak, tapi gaul sahaja. Adunan ini dipanggil sebagai clear meat.

belah/ potong 2 bawang besar/holland. letak atas kuali. pasang api perlahan sampai bawang tadi hangit dan angkat. inilah caranya nak buat onion brule
  • Selepas itu campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule
masukkan semua di atas (bunjut, onion brule, clear meat) tadi ke dalam ke dalam periuk dan rebus sehingga mendidih dan telur berkumpul.  fungsi telur adalah untuk memerangkap sampah dan memudahkan proses skim the scum pada permukaan sup. kecilkan api, renehkan 1 1/2 jam.

tapis sup guna kain maslin
inilah hasilnya: sup jernih


* untuk stok boleh digunakan stok dari air rebusan ayam ataupun stok serbuk/ kiub pati ayam. untuk kiub atau serbuk, gunakan nisabah 1:10 iaitu stok 1: air 10.




GARLIC BREAD (cicah dengan sup)

klik gambar untuk paparan lebih besar/jelas


BAHAN-BAHAN:


  • bawang putih
  • mentega
  • roti perancis
  • daun pasli

LANGKAH-LANGKAH:








  1. potong roti perancis setebal 1 inci
  2. fine chop daud pasli dan bawang putih
  3. gaulkan dengan mentega
  4. sapu pada roti yang telah dipotong tadi.
  5. bakar pada suhu 100 selama 15 minit.
 ~ ~ ~selamat mencuba~ ~ ~