CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 24, 2013

APPETIZER

assalamuailaikum dan salam sejahtera semua~~~

PRAWN COCKTAIL

BAHAN-BAHAN

klik gambar untuk paparan yang lebih jelas/ besar

udang segar dari dapur fptv
buang kulit udang dan tinggalkan ekornya. jangan cabut. nanti xcantik dah.
devein belakang udang nih. nampak x apa beza gambar ni dengan gambar di atas? atas belakang udang tu ada dia punya urat warna hitam. buang yang tu.tu lah dipanggl sebagai devein. patu kepak isi dia kiri dan kanan. bagi nampak cun cket. alah macam tomyam udang kat restoran dapur siam tu..kalau yang alergic seafood, yang nih boleh bawak mudarat tau!!
inilah hasilnya
ini udang yang sudah di 'blanch'. kemudian letakkan ke dalam ais. nampak segar je kan?
selepas itu, buatlah sos thousand island dressing. senang je. campurkan (mayonis+capers+gherkin+sos cili) dan gaulkan sebati. Hidangkan bersama mix salad. yummmy2!!


 ~ ~ ~selamat mencuba~ ~ ~ 

0 comments: