CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, May 10, 2013

pastri

PAI AYAM

Doh pastri lapis:                                                          Alatan:


200g           Tepung gandum (diayak)                             Torak
150g           Marjerin pastry                                            Spatula
50g             Mentega                                                      Mangkuk penyukat
125ml         Air sejuk                                                     Mangkuk adunan
5g               Jus limau/ krim tartar/ cuka dicampurkan      Papan pencanai
5g               Garam                                                         Pengayak
                                                                                     Berus pastri
                                                                                     Pemotong pastri


Cara penyediaan:

  1. Sukat dan timbang semua bahan.
  2. Bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  3. Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk adunan.
  4. Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehingga menyerupai serbuk roti.
  5. Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
  6. Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.
  7. Keluarkan dan canai doh menjadi bentuk bujur.
  8. Letakkan marjerin pastry di atas 2/3 bahagian doh.
  9. Lipat 1/3 bahagian yang tiada marjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
  10. Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).
  11. Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
  12. Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.
  13. rehatkan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.

















 



ISIAN AYAM

150g                     isi ayam (dipotong dadu dan diperap dengan lada sulah)
1 batang                lik – dipotong dadu kecil
70gm                    cendawan butang - dihiris
1 tbsp                   mentega
1 tbsp                   tepung
50ml                     stok ayam
1 tbsp                   pasli - dicincang
½ tsp                    fresh thyme
4 tbsp                   minyak masak
1 biji                     telur (direbus dan dihiris nipis)
Garam
Lada sulah

Cara penyediaan:

  1. Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut
  2.  Kemudian, di dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika, angkat dan letakkan dalam bekas berasingan.
  3. Masukkan mentega, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat.
  4. Masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli dan thyme ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masak hingga sebati dan pekat dan angkat. 
  5. Sejukkan sebelum digunakan.





Cara penyediaan Pai Ayam
  1. Sediakan satu kuantiti doh pastry lapis.
  2. Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.
  3. Canai pastry menjadi 0.5cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.
  4. Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
  5. Masukkan inti ayam ke dalam acuan  dan letakkan hirisan telur di atas inti.
  6. Basahkan bahagian tepi paid an tutup dengan sekeping pastri lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.
  7. Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.
  8. Slit bahagian tengah pai dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200° C sehingga
  9. warna perang keemasan.









CREAM PUFF

100 ml        air
45 gm         mentega
1 biji           telur
60 gm         tepung serbaguna – diayak
¼ tsp          garam
1 tsp           gula

Cara Penyediaan:
Didihkan air, masukkan mentega bersama-sama gula dan garam. Alihkan perik dari api dan masukkan tepung sekali gus. 
Kemudian, letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.
 Angkat dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan
Kemudian, masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin. 
Dengan menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan éclairs.









INTI CREAM

250 ml        susu – disuamkan
1 biji           telur
1 biji           kuning telur
15 gm         tepung kastard
15 gm         tepung jagung
50 gm         gula kastor
¼ tsp          esen vanilla

Cara penyediaan:
1.       Pukul telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanilla hingga sebati.
2.       Tuangkan susu yang telah disuamkan dan kacau adunan hingga rata.
3.       Masak di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan agak likat.
4.       Sejukkan sebelum digunakan.





SOFT ROLL

190 gm                 Tepung High protein - diayak
50 gm                   Tepung naik sendiri -diayak
30 gm                   Majerin
100 ml                  Susu
30 gm                   Gula kastor
6 gm                     Yis
1 nos                    Telur
3 gm                     Garam

Cara penyediaan:
  1.  Satukan tepung dan buat lubang di tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.
    2.     Uli campuran tersebut hingga menjadi doh.
    3.     Masukkan marjerin dan teruskan menguli.
    4.     Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit-45 minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.
    5.     Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angin dan potong doh kepada 35 gm setiap satu.
    6.     Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu 180 °C.