CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 1, 2013

DEVILED EGG

assalamualaikum semua..

KLIK GAMBAR UNTUK PAPARAN YANG LEBIH JELAS

bahan-bahannya seperti di atas

telur yang telah direbus. teknik rebus telur yang terbaik. haa jangan amik mudah ya rebus telur ni. xsemua org tahu teknik yang betul. ikuti~
- didihkan air sehingga 100 degree celcius. pastikan air cukup untuk meneggelamkan telur nanti
-masukkan sedikit cuka dan garam (fungsi cuka untuk mencantikkan tekstur telur tersebut bagi nampak licin dan bersinar. selain tu, nak bagi senang kupas. garam plak untuk meninggikan suhu air tuh, bagi masak sekata)
- bila air dah mendidih perlahankan api, kemudian masukkan telur yang telah dibasuh bersih tadi. kalau kita msak telur terus masukkan terus ketika air sejuk dan panaskan atas api. kulit telur tersebut akan pecah. so elakkanlah..

telur yang dah disejukkan dikupas dan dibelah 2.

isinya kuningnya dilenyek dengan sudu dan digaul bersama dengan bahan-bahan lain. sesuaikan rasa dan boleh dihidangkan denga piping ke dalam telur putih kembali.

tadaaaaa... cantik x? macam sedap sgat kan? saya suka kalau mayonis lebih.rasa lemak-lemak gitu..jangan terlebih pula.nanti cair isinya.

~~selamat mencuba~~

SHITAKE CANAPE

assalamualaikum semua..

KLIK UNTUK RESEPI YANG JELAS

inilah gambar untuk bahan-bahannya. ada salad, kubis, tomato ceri, mayonis, tuna, roti, cendawan shitake dan kepingan ayam turki. 


CARA PENYEDIAAN:
  1. Roti putih dipotong saiz kecil dan dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
  2. Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan sudu di dalam mangkuk. roti putih yang dilapikkan dengan daun salad di letakkan hancuran tuna tadi. Sapukan pula mayonis secukupnya di atas inti.
  3. Setelah itu susunkan kepingan isi ayam Turki dan tomato ceri.
  4. Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi di atas cendawan shitake yang telah direbus.
  5. Sedia untuk dimakan. sebenarnya untuk topping mahupun isinya terpulanglah dekat selera masing-masing. nak yang mana atas, yang mana bawah tidak menjadi masalah. hiasan yang cantik mampu membangkitkan selera makan. tuna tu pula, nak gaul dengan bawang merah, mayonis sekali pun xpe. xnk gaul. nak letak tuna dulu baru mayonis pun boleh

inilah hasilnya. 

SELAMAT MENCUBA~

MAYONIS

                     assalamualaikum semua..

KLIK UNTUK RESEPI YANG LEBIH JELAS
bahan-bahan yang diperlukan:
(kuantiti ikut sukatan dalam gambarajah di atas ya)

 
boleh tengok proses pukul telur kuning kat sini
NFS~PUKUL TELUR KUNING 1 

boleh tengok proses pukul telur kuning kat sini
  1. Pukul telur kuning sehingga gebu. Masukkan cuka dan pukul sebati. pastikan kuning telur dipukul sehingga bertukar menkadi putih. lihat perbezaan warna pada gambar di atas. kalau guna mesin lagi jadi. tapi guna manual pn boleh juga.penatla sikit.
  2. Masukkan bahan-bahan kering dan kacau rata.
  3. Masukkan salad oil perlahan-lahan sedikit demi sedikit.
  4. Apabila mayonis memekat, kurangkan kepekatan dengan sedikit cuka. Kacau berselang-seli dengan lebihan minyak.
  5. Sesuaikan rasa dan kepekatan menggunakan jus lemon dan siap!! boleh digunakan dalam penyediaan potato salad..
~~selamat mencuba~~

BASIC VINAIGRETTE

assalamualaikum semua..

klik gambar untuk paparan yang lebih jelas
campurkan semua bahan. dah sesuaikan rasa.
kalau saya, saya xsuka sngat cuka.so boleh kurangkan.
sepatutnya rasa dia perlu tajam dan menyengat.
boleh digaul bersama potato salad

ini adalah ramuan yang telah siap digaulkan.
simpan dan bungkus dulu.
nanti nak guna kene kacau dulu

SELAMAT MENCUBA~