ROASTED
BEEF ROULADE
2 Pcs Sirloin Beef-Thinly Slice
2 Tbsp Worcestershire
1 Tsp Oregano
1 Tsp Thyme
1 Stalk
Celery
2 Nos Garlic
1 Nos Onion Holland
50 Gm Mozzarella Cheese
Salt
and paprika Season to taste
CARA PENYEDIAAN:
Daging
mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
Sapukan sos Worcestershire
ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.
Perap
selama 20-30minit.
Potong
‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah
ditabur atas daging bersama ‘mozarella
cheese’.
Kemudian,
gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.
SHALLOT SAUCE
2 nos chopped shallots
1pcs bay leaf
Pinch of cracked
peppercorn
2 tsp demiglace powder
Water
Salt and pepper Season
to taste
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan
‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
Masukkan
demiglaze. Masak sehingga pekat dan
perasakan dengan salt dan pepper.
RICE PILAF
150 g Basmathi Rice
10 g Butter
25 g Chopped onion
10 g Butter
25 g Chopped onion
1 pcs Basil leaf
30g Chopped Parsley
100ml Chicken stock
water
salt and ground black
pepper
CARA PENYEDIAAN:
Basuh
beras hingga bersih dan toskan.
Saute bawang
besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan
api perlahan.
Saute
beras.
Masukkan
stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
Angkat
dan masukkan dalam ketuhar yang sudah
dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.
CHEF SELECTED VEGETABLES
3-5 stalks asparagus
1 bunch medium size cauliflower
3-5 nos cherry
tomato
CARA PENYEDIAAN:
Potong
¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower
dipotong floret.
‘Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté
sehingga cukup masak.
Perasakan
dengan garam/ lada sulah.
POMMES CROQUETTES
4 nos Potatoes
1 nos Egg yolk
1 nos Egg yolk
1 nos Egg
15 g Butter
30 g Flour
30 g Flour
50 g Breadcrumb
300 ml Cooking oil
salt
and ground black pepper
CARA PENYEDIAAN:
Rebus
kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada
sulah.
Bentukkan
silinder. Salutkan dengan tepung.
Celup
dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
Goreng
dengan minyak yang banyak.