CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, May 1, 2013


ROASTED BEEF ROULADE
2 Pcs                                      Sirloin Beef-Thinly Slice
2 Tbsp                                  Worcestershire
1 Tsp                                     Oregano
1 Tsp                                     Thyme
1 Stalk                                   Celery
2 Nos                                     Garlic
1 Nos                                     Onion Holland
50 Gm                                   Mozzarella Cheese
Salt and paprika               Season to taste

CARA PENYEDIAAN:

Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
Sapukan  sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.
Perap selama 20-30minit.
Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’.
Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.

SHALLOT SAUCE

2 nos                                                 chopped shallots
1pcs                                       bay leaf
Pinch of cracked               peppercorn
2 tsp                                     demiglace powder
Water
Salt and pepper                Season to taste

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.

RICE PILAF

150 g                                     Basmathi Rice
10 g                                       Butter
25 g                                       Chopped onion
1 pcs                                      Basil leaf
30g                                        Chopped Parsley
100ml                                   Chicken stock
water
salt and ground black pepper

CARA PENYEDIAAN:

Basuh beras hingga bersih dan toskan.
Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan api perlahan.
Saute beras. 
Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah  dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.

CHEF SELECTED VEGETABLES

3-5 stalks                             asparagus                             
1 bunch medium size     cauliflower
3-5 nos                                 cherry tomato

CARA PENYEDIAAN:
Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian,  sauté sehingga cukup masak.
Perasakan dengan garam/ lada sulah.

POMMES CROQUETTES

4 nos                                     Potatoes
1 nos                                     Egg yolk
1 nos                                                 Egg
15 g                                       Butter
30 g                                       Flour
50 g                                       Breadcrumb
300 ml                                  Cooking oil
salt and ground black pepper

CARA PENYEDIAAN:

Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
Bentukkan silinder. Salutkan dengan tepung.
Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
Goreng dengan minyak yang banyak.

Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables




ROASTED BEEF ROULADE


2 Pcs                          Sirloin Beef-Thinly Slice
2 Tbsp                      Worcestershire
1 Tsp                         Oregano
1 Tsp                         Thyme
1 Stalk                       Celery
2 Nos                         Garlic
1 Nos                         Onion Holland
50 Gm                       Mozzarella Cheese
Salt and paprika   Season to taste


CARA PENYEDIAAN:

  1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
  2. Sapukan  sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.
  3. Perap selama 20-30minit.
  4. Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’.
  5. Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.

SHALLOT SAUCE


2 nos                                     chopped shallots
1pcs                           bay leaf
Pinch of cracked   peppercorn
2 tsp                         demiglace powder
Water
Salt and pepper    Season to taste


CARA PENYEDIAAN:
  1. Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
  2. Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.
RICE PILAF

150 g                         Basmathi Rice
10 g                           Butter
25 g                           Chopped onion
1 pcs                          Basil leaf
30g                            Chopped Parsley
100ml                       Chicken stock
water
salt and ground black pepper

CARA PENYEDIAAN:


  1. Basuh beras hingga bersih dan toskan.
  2. Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan api perlahan.
  3. Saute beras. 
  4. Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
  5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah  dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.


CHEF SELECTED VEGETABLES

3-5 stalks     asparagus                             
1 bunch medium size cauliflower
3-5 nos         cherry tomato

CARA PENYEDIAAN:

  1. Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
  2. Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian,  sauté sehingga cukup masak.
  3. Perasakan dengan garam/ lada sulah.

POMMES CROQUETTES

4 nos                         Potatoes
1 nos             Egg yolk
1 nos                         Egg
15 g               Butter
30 g               Flour
50 g               Breadcrumb
300 ml                      Cooking oil
salt and ground black pepper


CARA PENYEDIAAN:

  1. Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
  2. Bentukkan silinder. Salutkan dengan tepung.
  3. Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
  4. Goreng dengan minyak yang banyak.