ROASTED BEEF
ROULADE
2 Pcs Sirloin
Beef-Thinly Slice
2 Tbsp Worcestershire
1 Tsp Oregano
1 Tsp Thyme
1 Stalk Celery
2 Nos Garlic
1 Nos Onion
Holland
50 Gm Mozzarella Cheese
Salt and
paprika Season to taste
CARA PENYEDIAAN:
- Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
- Sapukan sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.
- Perap selama 20-30minit.
- Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’.
- Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.
2 nos chopped
shallots
1pcs bay
leaf
Pinch of cracked peppercorn
2 tsp demiglace
powder
Water
Salt and pepper Season to taste
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
- Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.
RICE PILAF
150 g Basmathi
Rice
10 g Butter
25 g Chopped onion
10 g Butter
25 g Chopped onion
1 pcs Basil
leaf
30g Chopped
Parsley
100ml Chicken stock
water
salt and ground black pepper
CARA PENYEDIAAN:
- Basuh beras hingga bersih dan toskan.
- Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan api perlahan.
- Saute beras.
- Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
- Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.
CHEF SELECTED VEGETABLES
3-5 stalks asparagus
1 bunch medium size cauliflower
3-5 nos cherry tomato
CARA PENYEDIAAN:
- Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
- ‘Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
- Perasakan dengan garam/ lada sulah.
POMMES CROQUETTES
4 nos Potatoes
1 nos Egg yolk
1 nos Egg yolk
1 nos Egg
15 g Butter
30 g Flour
30 g Flour
50 g Breadcrumb
300 ml Cooking oil
salt and ground
black pepper
CARA PENYEDIAAN:
- Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
- Bentukkan silinder. Salutkan dengan tepung.
- Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
- Goreng dengan minyak yang banyak.
0 comments:
Post a Comment