CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

INFO

Tomato Concasse

Kali ini kita belajar buat tomato concasse ya.. biasa tomato ni banyak guna kat mana? biasa dalam sos bolognaise, spageti dan guna juga untuk marquis potato. mesti xpernah dengar kan marquis potato.. hihii kat bawah ni gambar dia.. macam krim puff kan?

.. .. .. Mula-mula sekali .. .. ..

1)  ambik tomato buat tanda 'X'


2)  lepas tu.. celur sikit tomato tu. jangan lama-lama sangat tau..sampai dah nampak dia punya X terbuka atau terkupas je


3)  dah celur apa lagi angkatlah. toskan


4) haa.. dah tos jangan lupa masukkan ke dalam ais tau. tak nak bagi proses masak dia berterusan. kan tomato tu masih panas. tak nak bagi tindakan haba berlaku.


5) dah agak sejuk tu..ambik tomato tu. cuba rasa perbezaan masa panas dengan sejuk. kalau panas susah nak buang kulit dia kan, 1 sebab panas, 2 sebab dia agak lembik kan? kalau dah keluar dari ais tu sejuk, dia padat sikit, senang nak kupas.


6) haa..tunggu apa lagi?? kupaslah..


7)  lepastu belah dua, picit tomato tu..senang nak buang biji dia. kalau dulu-dulu suka gna sudu korek-korek biji dia. baru tau cara betul. upenye picit je.huhuhuuu.. sebab tu penting jangan celur lama-lama. nanti picit terus penyek xmacam tomato dah.


8)  potong dadu atau apa-apa mengikut kesesuaian menu



~ ~ ~ selamat mencuba ~ ~ ~ 






0 comments: