assalamualaikum semua.. |
KLIK GAMBAR UNTUK PAPARAN YANG LEBIH JELAS |
bahan-bahannya seperti di atas
telur yang telah direbus. teknik rebus telur yang terbaik. haa jangan amik mudah ya rebus telur ni. xsemua org tahu teknik yang betul. ikuti~
- didihkan air sehingga 100 degree celcius. pastikan air cukup untuk meneggelamkan telur nanti
-masukkan sedikit cuka dan garam (fungsi cuka untuk mencantikkan tekstur telur tersebut bagi nampak licin dan bersinar. selain tu, nak bagi senang kupas. garam plak untuk meninggikan suhu air tuh, bagi masak sekata)
- bila air dah mendidih perlahankan api, kemudian masukkan telur yang telah dibasuh bersih tadi. kalau kita msak telur terus masukkan terus ketika air sejuk dan panaskan atas api. kulit telur tersebut akan pecah. so elakkanlah..
telur yang dah disejukkan dikupas dan dibelah 2.
isinya kuningnya dilenyek dengan sudu dan digaul bersama dengan bahan-bahan lain. sesuaikan rasa dan boleh dihidangkan denga piping ke dalam telur putih kembali.
tadaaaaa... cantik x? macam sedap sgat kan? saya suka kalau mayonis lebih.rasa lemak-lemak gitu..jangan terlebih pula.nanti cair isinya.
~~selamat mencuba~~
0 comments:
Post a Comment