PAI
AYAM
Doh
pastri lapis: Alatan:
200g Tepung
gandum (diayak) Torak
150g Marjerin
pastry Spatula
50g Mentega
Mangkuk
penyukat
125ml Air sejuk Mangkuk adunan
5g Jus
limau/ krim tartar/ cuka dicampurkan Papan
pencanai
5g Garam Pengayak
Berus pastri
Cara penyediaan:
- Sukat dan timbang semua bahan.
- Bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk.
- Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk adunan.
- Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehingga menyerupai serbuk roti.
- Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
- Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.
- Keluarkan dan canai doh menjadi bentuk bujur.
- Letakkan marjerin pastry di atas 2/3 bahagian doh.
- Lipat 1/3 bahagian yang tiada marjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
- Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).
- Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
- Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.
- rehatkan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.
150g isi
ayam (dipotong dadu dan diperap dengan lada sulah)
1
batang lik – dipotong dadu kecil
70gm
cendawan butang - dihiris
1
tbsp mentega
1
tbsp tepung
50ml
stok
ayam
1
tbsp pasli - dicincang
½
tsp fresh thyme
4
tbsp minyak masak
1
biji telur (direbus dan dihiris nipis)
Garam
Lada
sulah
Cara
penyediaan:
- Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut
- Kemudian, di dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika, angkat dan letakkan dalam bekas berasingan.
- Masukkan mentega, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat.
- Masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli dan thyme ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masak hingga sebati dan pekat dan angkat.
- Sejukkan sebelum digunakan.
Cara penyediaan Pai Ayam
- Sediakan satu kuantiti doh pastry lapis.
- Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.
- Canai pastry menjadi 0.5cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.
- Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
- Masukkan inti ayam ke dalam acuan dan letakkan hirisan telur di atas inti.
- Basahkan bahagian tepi paid an tutup dengan sekeping pastri lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.
- Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.
- Slit bahagian tengah pai dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200° C sehingga
- warna perang keemasan.
CREAM PUFF
100
ml air
45
gm mentega
1
biji telur
60
gm tepung serbaguna –
diayak
¼
tsp garam
1
tsp gula
Cara
Penyediaan:
Didihkan
air, masukkan mentega bersama-sama gula dan garam. Alihkan
perik dari api dan masukkan tepung sekali gus. Kemudian, letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.
Angkat
dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan
Kemudian,
masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin.
Dengan
menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan éclairs.
INTI
CREAM
250
ml susu – disuamkan
1
biji telur
1
biji kuning telur
15
gm tepung kastard
15
gm tepung jagung
50
gm gula kastor
¼
tsp esen vanilla
Cara
penyediaan:
1. Pukul telur, kuning telur, tepung
kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanilla hingga sebati.
2. Tuangkan susu yang telah disuamkan dan
kacau adunan hingga rata.
3. Masak di atas api sederhana sehingga
kastard mendidih dan agak likat.
4. Sejukkan sebelum digunakan.
190
gm Tepung
High protein - diayak
50
gm Tepung naik sendiri
-diayak
30
gm Majerin
100
ml Susu
30
gm Gula kastor
6
gm Yis
1
nos Telur
3
gm Garam
Cara
penyediaan:
- Satukan tepung dan buat lubang di tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.2. Uli campuran tersebut hingga menjadi doh.3. Masukkan marjerin dan teruskan menguli.4. Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit-45 minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.5. Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angin dan potong doh kepada 35 gm setiap satu.6. Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu 180 °C.
0 comments:
Post a Comment