assalamualaikum semua...
Sos tomato
- Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan
- Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.
- Cairkan mentega di dalam periuk dengan api perlahan dan masukkan mirepoix, tomato puri, bawang putih dan tumis sampai perang.
- Masukkan stok perang ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehingga mendidih
- Renehkan selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan
- Angkat dan tapis menggunakan kain maslin
Sos espagnole
klik gambar untuk image yang lebih jelas |
Kaedah:
- Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan
- Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux dan masukkan tomato puri, kacau sehingga sebati
- Panaskan stok, di atas api perlahan. Masukkan stok perang ke dalam brown roux dan kacau sehingga mendidih. Masukkan sachet.
- Tumis mirepoix sehingga perang, angkat dan tuskan minyaknya
- Masukkan ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam. Buangkan kekotoran jika perlu
- Angkat dan tapis menggunakan kain maslin
~ ~ ~selamat mencuba~ ~ ~
0 comments:
Post a Comment