Hari pertama masuk ke bilik masakkan setelah sekian lama meninggalkannya. Minggu ini dengan tutor yang baru dan semestinya kami pun mendapat pengalaman yang baru dengan tunjuk ajarnya. Suka dan duka akan tetap di tempuh oleh kami semua. Semestinya kenangan itu akan tersemat di dalam ingatan kami semua.
Ok barulah hendak dimulakan ceritanya. Pada minggu pertama masuk ke bilik masakkan, kami telah belajar tentang asas pemotongan. Antara asas pemotongan ini adalah julienne, batonnet, macedoine, bruinnoise, jardiniere dan tourne. Selain itu, kami turut mempelajari cara-cara hendak melakukan blanch dan saute sayur-sayuran yang telah dipotong.
inilah alatan yang kami guna.
tak sempat nak berebut papan pemotong kat kitchen.
ada yang hitam legam ni jek.. pisau ni pisau kami bawa sendiri. huhuuu
ni bekas kecik je.. macam mangkuk kicap nasi ayam kt kedai tuu..
senang nak taruk sample sayur yang dipotong nanti.
inilah bahan yang kami nak guna nanti..
cikit je kan? haaa.. jangan main-main..macam2 boleh dipotong nanti.
tungggggGUUU...
kumpulan kami miskin-miskin xda smart fon..
kamera fon pn kabur mcm cermin bermandikan wap
so nih gmbr ihsan kumpulan k.lin & wan nah.
tq..huhuuu
cikit je kan? haaa.. jangan main-main..macam2 boleh dipotong nanti.
tungggggGUUU...
kumpulan kami miskin-miskin xda smart fon..
kamera fon pn kabur mcm cermin bermandikan wap
so nih gmbr ihsan kumpulan k.lin & wan nah.
tq..huhuuu
0 comments:
Post a Comment