ALATAN & BAHAN kita bersambung di POTONGAN ASAS
Marilah mengembara bersama saya ke dunia potong-memotong, hiris-menghiris sayuran.. anda rasa pada zaman ni, pernahkah manusia-manusia bumi mendengar perkataan-perkataan pelik ini (strips : julienne,
batonnet, chiffonade, dice : macedoine,
bruinnoise, paysanne) selain dari kelas kitchen dan blog ini? hahaa.. kalau x pernah, jum kita lihat di bawah..
Ini adalah hasil potongan:
1) floret, 2) turn potato, 3) julienne, 4) bruinnoise, 5) macedoine, 6) batonnet,
LANGKAH-LANGKAH
BATONNET
ni macam mana kita nak potong lobak merah jadi bentuk BATONNET
1.
Lobak merah
dibasuh, kulit dikupas
2.
Potong membentuk
4 segi tepat
3.
Potong lagi
kepada saiz 6mm x 6mm x 6-7.5cm
MACEDOINE
ni pulak macam mana kita nak potong lobak merah jadi bentuk MACEDOINE
1.
Lobak merah
dibasuh, kulit di dikupas
2.
Ulangi langkah
untuk membentuk batonnet
3.
Potong lagi
kepada saiz 12mmx12mmx12mm
BRUINNOISE
lobak oh lobak.. jadi bentuk BRUINNOISE pulak
1.
Lobak merah
dibasuh, kulit dikupas
2.
Ulangi langkah
untuk membentuk julienne
3.
Potong lagi
kepada saiz 3mm x 3mm x 3mm.
PAYSANNE
nama pun dah macam pengsan je bunyinyer.. sebut betul2.. PAYSANNE
1.
Lobak merah
dibasuh, kulit dikupas
2.
Lobak merah
dibelah empat
3.
Potong lagi secara
slice membentuk paysanne
JULIENNE
banyak betul bentuk yang boleh dipotong dengan lobak merah ni.. JULIENNE
1.
Lobak merah
dibasuh, kulit dikupas
2.
Potong membentuk
4 segi tepat
3.
Potong lagi
kepada saiz 3mm x 3mm x 6cm
semua yang kat atas tuu lebih kurang sama je potongannye.. basic dia potong 4 segi tepat dulu.. pastu potonglah ikut saiz dan bentuk yang kte nak. macam batonnet blh jadi julienne bila dibelah 4. julienne plak boleh jadi bruinnoise bla dipotong pendek-pendek, kecik-kecik. julienne kalau potong kecik lagi boleh jadi fine julienne.haaaa.. mengangumkan!! yang bawah ni lain sikit..
TURNED POTATOES
1.
Ubi kentang
dibasuh, kulit dikupas
2.
Ubi kentang di turn dari atas ke bawah
3.
Turn
lagi sebanyak 7 sudut membentuk turned
potatoes
CHIFFONADE
1.
Daun basil/hijau dibasuh, disusun berlapis-lapis
2.
Dibalut/ digulung
3.
Potong
nipis-nipis seperti gambar di atas
SAUTE
1.
Kuali dipanaskan
dengan kandungan minyak yang sedikit
2.
Lobak merah
potongan macedoine di saute
3.
Gunakan api yang
perlahan
BLANCHING
1.
Bunga kubis
dipotong secara floret dan
dibersihkan
2.
Bunga kubis
dicelur ke dalam air yang mendidih sehingga al
dante
3. Apabila al dante, bunga kubis ditoskan dan
diletakkan ke dalam ais untuk menghentikan tindakan haba pada bunga kubis.
sudilah memberikan respon..
buah cempedak diluar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
kami budak dah nak hbes belajar,
kalau salah betul-betulkan..
0 comments:
Post a Comment