CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 4, 2013

POTONGAN ASAS

ALATAN & BAHAN kita bersambung di POTONGAN ASAS

Marilah mengembara bersama saya ke dunia potong-memotong, hiris-menghiris sayuran..  anda rasa pada zaman ni, pernahkah manusia-manusia bumi mendengar perkataan-perkataan pelik ini  (strips : julienne, batonnet, chiffonade, dice : macedoine, bruinnoise, paysanne) selain dari kelas kitchen dan blog ini? hahaa.. kalau x pernah, jum kita lihat di bawah..



Ini adalah hasil potongan:
 1) floret, 2) turn potato, 3) julienne, 4) bruinnoise, 5) macedoine, 6) batonnet,



LANGKAH-LANGKAH

BATONNET
ni macam mana kita nak potong lobak merah jadi bentuk BATONNET

1.      Lobak merah dibasuh, kulit dikupas
2.      Potong membentuk 4 segi tepat
3.      Potong lagi kepada saiz  6mm x 6mm x 6-7.5cm



MACEDOINE



ni pulak macam mana kita nak potong lobak merah jadi bentuk MACEDOINE

1.      Lobak merah dibasuh, kulit di dikupas
2.      Ulangi langkah untuk membentuk batonnet
3.      Potong lagi kepada saiz  12mmx12mmx12mm


 BRUINNOISE

lobak oh lobak.. jadi bentuk BRUINNOISE pulak

1.      Lobak merah dibasuh, kulit dikupas
2.      Ulangi langkah untuk membentuk julienne
3.      Potong lagi kepada saiz  3mm x 3mm x 3mm.



PAYSANNE
nama pun dah macam pengsan je bunyinyer.. sebut betul2.. PAYSANNE

1.      Lobak merah dibasuh, kulit dikupas
2.      Lobak merah dibelah empat
3.      Potong lagi secara slice membentuk paysanne


JULIENNE

banyak betul bentuk yang boleh dipotong dengan lobak merah ni.. JULIENNE

1.      Lobak merah dibasuh, kulit dikupas
2.      Potong membentuk 4 segi tepat
3.      Potong lagi kepada saiz  3mm x 3mm x 6cm

semua yang kat atas tuu lebih kurang sama je potongannye.. basic dia potong 4 segi tepat dulu.. pastu potonglah ikut saiz dan bentuk yang kte nak. macam batonnet blh jadi julienne bila dibelah 4. julienne plak boleh jadi bruinnoise bla dipotong pendek-pendek, kecik-kecik. julienne kalau potong kecik lagi boleh jadi fine julienne.haaaa.. mengangumkan!! yang bawah ni lain sikit..



TURNED POTATOES


1.      Ubi kentang dibasuh, kulit dikupas
2.      Ubi kentang di turn dari atas ke bawah
3.      Turn lagi sebanyak 7 sudut membentuk turned potatoes


CHIFFONADE 
1.      Daun basil/hijau dibasuh, disusun berlapis-lapis
2.      Dibalut/ digulung
3.      Potong nipis-nipis seperti gambar di atas


SAUTE
1.      Kuali dipanaskan dengan kandungan minyak yang sedikit
2.      Lobak merah potongan macedoine di saute
3.      Gunakan api yang perlahan


BLANCHING 

1.      Bunga kubis dipotong secara floret dan dibersihkan
2.      Bunga kubis dicelur ke dalam air yang mendidih sehingga al dante
3.   Apabila al dante, bunga kubis ditoskan dan diletakkan ke dalam ais untuk menghentikan tindakan haba pada bunga kubis.

sudilah memberikan respon..

buah cempedak diluar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
kami budak dah nak hbes belajar,
kalau salah betul-betulkan..

0 comments: